Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Οι εισηγήσεις και οι σκέψεις Σαμαρά


Έως τη Δευτέρα το βράδυ θα έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, η στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός... στα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού του σε Βερολίνο και Παρίσι με τα σενάρια να είναι πολλά για το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα γίνει. 
Την Κυριακή θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε και να προετοιμάσει ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας της συζήτησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη στα χέρια του σειρά εισηγήσεων από στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για το πώς θα πρέπει να κινηθεί στις επαφές που θα έχει σε Βερολίνο και Παρίσι και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας -οπότε και επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Σε πρώτο πλάνο παραμένει το αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι το 2016 και παρά τα όσα ακούγονται μπροστά στις κάμερες από Γερμανούς αξιωματούχους, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συζήτηση που θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Βερολίνο και Παρίσι μπορεί να τελεσφορήσει εάν η Ελλάδα δείξει ότι με συνέπεια έχει βάλει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά. 

Στο Μαξίμου πάντως παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη «βροχή» των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων από το Βερολίνο για την τύχη του ελληνικού χρέους και τα σενάρια περί χρεοκοπίας -τα οποία αποδίδουν στις εσωτερικές ισορροπίες και στο γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη επί της ουσίας μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. 

Εκτιμούν επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση που θα γίνει νωρίτερα της κ. Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι καθώς δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις για τη δημιουργία ενός «τόξου» των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κόντρα στη σκληρή και μονοδιάστατη πολιτική του Βερολίνου και των «δορυφόρων» του αφού πλέον όλη σχεδόν η Ευρωζώνη δείχνει να βυθίζεται στην ύφεση.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,6 δις. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, προβλέπει και «εναλλακτικά» μέτρα ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις όχι μόνον από την τρόικα αλλά ενδεχομένως και από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου